فهرست ملاحضات فنی برای طراحی ویژه سالن مانیتورینگ

[/fusion_title]

[/fusion_builder_column]
checklist-nikan
[/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

سیستم صوتی هیات و اماکن مذهبی

مساجد و هیات‌های مذهبی محل تجمع تعداد زیاد افرادی هستند که برای انجام وظایف دینی و یا برگزاری عزاداری‌ها گرد هم می‌آیند. مساجد فضاهای بزرگی هستند و در آنجا همواره جلسات سخنرانی و یا اقامه نماز برگزار می‌شود. از طرفی بانگ اذان از مهمترین وظایف هر مسجد است. در هر شرایطی فضای مسجد باید محیطی مناسب برگزاری جلسات بزرگ و سخنرانی‌های همگانی باشد. سیستم صوتی مسجد باید برای انجام چنین وظایف تخصصی طراحی‌ شده باشد.

طراحی تجهیزات صوتی حسینیههیاتمسجد

جهت دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.

97 87 77 88 – 021

اصول طراحی سیستم صوتی حسینیه و هیات و مسجد

سیستم صوتی مسجد از بخش‌های کلیدی است. بدون حضور مناسب این سیستم نمی‌توانیم جلسات مذهبی بزرگ با تعداد زیاد افراد حاضر در مسجد را مدیریت کنیم. حتی برای طراحی هیات‌های مذهبی نیز باید از سیستم صوتی قدرتمند و کارآمدی استفاده نماییم. سیستم صوتی هیات‌ها باید به شکلی باشد که بدون تولید صدای آزاردهنده بر همهمه‌ی افراد عزادار غالب شده و به ‌خوبی صوت مداحی را در کل هیات توزیع نماید.
با نصب چند عدد بلندگو و آمپلی فایر و استفاده از میکروفن، سیستم صوتی مسجد و حسینیه‌ها تکمیل نمی‌شود. شاید با این تدارک ساده بتوانید صدایی بلند را تولید کنید. اما در فضای باز مساجد لزوماً فقط به صدایی بلند نیاز نداریم. خلق صدایی رسا، واضح و یکنواخت که در تمام فضاهای مسجد و حتی اطراف آن به ‌خوبی شنیده شود، مورد نیاز است. برای همین است که باید طراحی حرفه‌ای سیستم صوتی مسجد را جدی بگیرید. برای این منظور می‌توانید از خدمات تخصصی سایت نیکان استفاده کنید.

خدمات طراحی و اجرا تجهیزات صوتی حسینیه

گروه نیکان مجری تخصصی راه‌اندازی سیستم‌های صوتی و تصویری در فضاهای ساختمانی است که در زمینه طراحی تجهیزات صوتی مسجد و هیات‌ها نیز فعالیت می‌کند. در ادامه به بحث فنی از الزامات سیستم صوتی مسجد و تمامی تجهیزات صوتی حسینیه و مساجد می‌پردازیم.

ملاحظات تجهیزات صوتی مسجد

ملاحظات در طراحی سیستم صوتی مسجد

تولید صدای بلند اولین ایده در طراحی سیستم صوتی مسجد است. این کار در نهایت سادگی و با نصب یک یا چند بلندگو تمام می‌شود. اما چالش اصلی در تولید صدایی رسا است که باعث آزار اهالی مسجد نمی‌شود. مسجد، محل سخنرانی‌های مذهبی است. حضار داخل مسجد علاقه دارند تا صدای سخنران را با وضوح کامل بشنوند و حتی در گرماگرم هیجان عزاداری‌ها از میان صدها صدای دیگر به ‌طور کامل با لحن نوحه مداح همراهی کنند. ملاحظات در طراحی سیستم صوتی مسجد و هیات‌های مذهبی به ‌قرار زیر هستند.

  • صدای سخنران و یا مداح با قدرت یکنواخت و به اندازه‌ی کافی بلند در تمامی فضاهای مسجد توزیع شده باشد.
  • صدای بلندگوها باعث آزار کسی در هر فضای مسجد و حسینیه‌ها نشود. معمولاً افراد نزدیک بلندگوها در سیستم‌های غیرحرفه‌ای از صدای بلند آن‌ها واهمه دارند. اما یک سیستم صوتی حرفه‌ای صدای یکنواخت را در کل فضاهای مسجد توزیع می‌کند.
  • تا حد ممکن صدا از فضاهای بالای مسجد و یا ساختمان حسینیه‌ها توزیع شود. وقتی بلندگوها در سطح زمین و در کنار افراد راه‌اندازی می شوند، صدا در میان تعداد زیاد حضار مسجد می‌شکند و توزیع یکنواخت آن از بین می‌رود.
  • صدای بلندگوها با حد کامل بدون نویز باشد. صدای نویز دار باعث آزار اهالی مسجد می‌شود.
  • سیستم صوتی مسجد باید دور از دسترس مردم حاضر در مسجد باشد. حتی لازم است تا خارج از دید مستقیم آنها جانمایی شده باشد.
  • هر مسجد به بلندگوی مخصوص بانگ اذان نیاز دارد. البته گاهی از این بلندگوها برای پخش سخنرانی و یا مداحی نیز استفاده می‌کنند. اما لازم است تا این سیستم بانگ بلند فضای شهری را متفاوت از بلندگوهای داخل مسجد طراحی کرده باشد و عملکرد آن را مستقل از دیگر بخش‌های صوتی مسجد با قابلیت اتصال به کل سیستم صوتی داخل مسجد طراحی کرده باشد.

آشنایی با تجهیزات صوتی مسجد

سیستم صوتی مسجد از کنار هم قرار گرفتن تجهیزات زیادی شکل می‌گیرد. این تجهیزات شامل میکروفن تا بلندگو و… هستند. برای طراحی سیستم صوتی مسجد به تجهیزات تخصصی این فضاهای مذهبی نیاز دارید. لزوماً با هر مدل میکروفن و یا بلندگو نمی‌توانید در فضاهای باز و شلوغ مسجد موفق باشید. لازم است تا درک فنی مناسبی از انواع تجهیزات صوتی حسینیه و مساجد داشته باشید.

میکروفن در سیستم صوتی مسجد

شناخته ‌شده‌ترین تجهیز صوتی در مکان‌های مذهبی میکروفن است که در سطح تمامی مساجد و هیات‌های مذهبی از آن استفاده می‌شود. میکروفن وظیفه دارد تا صدای سخنران و یا مداح را با کمترین نویز برای پخش بلند و رسا در بلندگو ارسال کند. میکروفن‌های سیم‌دار نمونه‌های کلاسیک هستند که هنوز هم مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما در این سال‌های اخیر استفاده از میکروفن‌های بدون سیم نیز متداول شده ‌است.
هر کدام از این میکروفن‌ها مزایا و معایبی دارند. مثلاً استفاده از میکروفن‌های سیم‌دار محدود کننده است. با این میکروفن‌ها قدرت مانور زیادی ندارید. در عین ‌حال همگی آنها رشته کابل‌های دست‌ و پاگیر دارند. اما استفاده از آنها ساده است و احتمال ایجاد نویز کمتر است. در مقابل میکروفن‌های بدون سیم هستند که قدرت مانور بالایی برای سخنران خصوصاً مداحان ایجاد می‌کنند. اما خالی شدن باتری و یا انتقال صدا با تداخل سیگنال و تولید نویز از چالش‌های کار با ما میکروفن‌های بدون سیم می‌باشد.
انتخاب نوع میکروفن کاملاً وابستگی به ‌نظر اهالی مسجد و هیات‌های مذهبی دارد. اما در هر صورت میکروفن انتخاب‌ شده باید مقاوم و سرسخت باشد تا حین فعالیت گاهاً شلوغ فضاهای مذهبی و دست ‌به ‌دست شدن‌های مکرر آسیب نبیند. از طرفی میکروفن انتخاب ‌شده باید با دیگر بخش‌های سیستم صوتی مسجد و هیات‌ها هماهنگ باشد.

میکروفون مسجد
آمپلی فایر هیات

آمپلی فایر و پاور میکسر در طراحی سیستم صوتی مسجد

پاور میکسر به همراه آمپلی فایر از مهمترین تجهیزات صوتی مسجد هستند که باید آنها را مطابق با نیاز فضای مسجد انتخاب کنید. آمپلی فایر دستگاه تقویت صوت است. عموماً برای پخش صوت بلند مانند آنچه در فضای مسجد رخ می‌دهد، از بلندگوهای فاقد آمپلی فایر استفاده می‌کنند. برای تجهیز سیستم صوتی مسجد با حضور چنین بلندگوهایی به نصب آمپلی فایر کارآمد نیاز داریم.
پاور میکسر تجهیز مدیریت صدا در هماهنگی چندین ابزار پخش صوتی است. مثلاً فرض کنید که در محیط مسجد چندین مداح به شکل هم‌زمان در حال نوحه‌خوانی هستند. برای پخش مناسب صدای چنین شرایطی باید از پاور میکسر مناسب استفاده کرده باشید.
آمپلی فایرها با قابلیت کار پاور میکسر ها طراحی‌ شده‌اند. یعنی می‌توانند تا حدود مناسبی فعالیت تخصصی پاور میکسر را انجام دهند. کار با آمپلی فایرها معمولا ساده‌تر از پاور میکسرها است. لذا عموماً در طراحی سیستم صوتی هیات‌ها و مساجد علاقه به استفاده از آمپلی فایرها دارند. اما پاور میکسرها در توزیع صدا ظرافت بهتری دارند. صدای انتقال پیدا کرده تحت تأثیر استفاده از پاور میکسرها از وضوح بهتری برخوردار است و می‌تواند کیفیت مناسب فضاهای شلوغ با همهمه زیاد مساجد را به ‌خوبی تأمین نماید.
اگر چه استفاده از پاور میکسر و تنظیم آن اندکی دشوار است؛ اما با کمی ممارست و دقت، مهارت کافی برای کار با آنها به دست می‌آید. لذا در کل توصیه می‌شود تا برای تجهیزات صوتی هیات از پاور میکسرهای تخصصی به ‌جای آمپلی فایرها استفاده کنید.

سیم‌کشی در طراحی سیستم صوتی مسجد

سیم‌کشی بحث چالشی در طراحی سیستم صوتی حسینیه است. در یک مسجد معمولاً به بیش ‌از یک بلندگو نیاز دارید که باید در فضاهای مختلف مسجد نصب شوند. تمامی این بلندگوها باید به وسیله سیم‌های مخصوص انتقال صوت به یکدیگر متصل شوند. از آنجایی ‌که سیستم صوتی مسجد و حتی حسینیه‌ها برای کار دائمی طراحی می‌شوند، لذا باید سیم‌کشی به شکل نصب ثابت و دور از دسترس افراد عادی قرار بگیرد. از طرفی در طراحی و سیم‌کشی بلندگوها باید فاصله‌ی کابل‌های انتقال صوت را رعایت کنیم.
اگر دو بلندگو در یک فضای مشترک و برای تقویت یکدیگر نصب شده باشند، لازم است تا طول کابل سیم‌کشی آنها برابر باشد. در غیر این صورت صدای باندها بالانس نخواهد شد. این مشکل به شکل صدای دوتایی شده در محیط مسجد به ‌وضوح شنیده می‌شود. صدایی که اصلاً واضح نیست و حتی آزاردهنده می‌باشد. بالانس کردن صدای خروجی بلندگوها از مباحث تخصصی در طراحی سیستم صوتی مسجد است که تماماً به ‌دقت در چگونگی سیم‌کشی بررسی می‌شود.

سیم کشی حسینیه
باند پسیو حسینیه
باند اکتیو مسجد
باند شیپوری هیات

بلندگوها در طراحی سیستم صوتی مسجد

بلندگوها آخرین حلقه در تجهیزات صوتی مسجد هستند. البته مهمترین بخش این سیستم نیز می‌باشند. زیرا قرار است صدای سخنران و یا مداح را با کیفیت صوت خوب در سراسر فضاهای مسجد و هیات‌ها توزیع نمایند. انواع بلندگوهای کاربردی در مساجد، مدل‌های باند اکتیو و باند پسیو و بلندگوی شیپوری می‌باشند.

  • بلندگوی باند پسیو

این نوع بلندگو بدون تقویت‌ کننده طراحی می‌شود. بنابراین در هنگام استفاده از آنها حتماً به نصب تقویت‌ کننده خارجی نیاز داریم. این تقویت ‌کننده خارجی همان آمپلی فایر و یا پاور میکسر است. بلندگوهای پسیو قدرت بالایی در تولید صداهای بلند دارند و کاملاً مناسب نصب در فضای باز حیاط مساجد و حتی صحن بلند داخل مساجد هستند.

  • بلندگوی باند اکتیو

این بلندگوها از تقویت ‌کننده داخلی دارند. لذا برای نصب و راه‌اندازی آنها به آمپلی فایر نیاز نداریم. حتی می‌توانیم میکروفن را مستقیم به این بلندگوها متصل کنیم. معمولاً بلندگوهای باند اکتیو طراحی کوچکی دارند و صدای بلندی تولید نمی‌کنند. لذا معمولاً مناسب نصب در محوطه‌ها مانند حیاط مساجد نیستند.

  • بلندگوی شیپوری

بلندگوهایی با طراحی بدنه شیپوری شکل هستند. ظاهر این بلندگوها برای همگی ما آشنا است. در ایام گذشته که سطح فناوری تولید بلندگو محدود بوده‌ است، تمامی بلندگوها را به ‌همین شکل شیپوری می‌ساختند. بلندگوی شیپوری قدرت تولید صدای بالایی دارد. صدای تولید شده این بلندگوها حتی در فواصل دور به ‌وضوح شنیده می‌شود. اما در فاصله‌ی نزدیک صدای آنها آزاردهنده است. بنابراین کاملاً مناسب استفاده در محوطه‌های فضاهای باز هستند. از بلندگوی شیپوری برای طراحی سیستم پخش اذان در مساجد استفاده می‌شود. محل نصب این بلندگوها در بالاترین بخش معماری مساجد یا همان مناره‌ها می‌باشد تا صدای اذان را برای شنیده شدن در سطح شهر توزیع نمایند.
چیدمان درست بلندگوها در طراحی سیستم صوتی مسجد از اهمیت بالایی برخوردار است. بهره‌مندی از صدای واضح در تمامی فضاهای مسجد و همچنین حضور صدایی که آزاردهنده نباشد در گرو چیدمان مناسب شما قرار دارد.
جانمایی بلندگوها باید به شکلی باشد که صداها را به شکل یکنواخت با وضوح کامل در هر مکان بشنویم. از طرفی باید قابلیت تولید صدای بلند مانند صدای اذان در سطح شهر را داشته باشیم. این‌ همه از اهمیت چیدمان بلندگوها در طراحی سیستم صوتی مسجد است.

توصیه‌هایی برای طراحی سیستم صوتی مسجد

تمام کاربری مساجد برای گردهمایی‌های بزرگ مذهبی است. از یک نماز جماعت ساده تا پرشورترین مجالس عزاداری به حضور مناسب سیستم صوتی مسجد نیاز دارید. حتی در طراحی سیستم صوتی هیات‌ها نیز با چنین چالش‌هایی مواجه هستید.
استفاده از بلندگوهای زیاد اما با کیفیت صدای مطلوب در جابجایی مسجد ایده مناسب‌تری است. زیرا می‌توانیم صدایی شبیه به سخنرانی عادی در تمام فضای مسجد تولید کنیم. در این ‌صورت هیچ ‌کسی از حضور صدای ناملموس فضای مسجد آزرده نمی‌شود. برای نصب سیستم صوتی مسجد لازم است تا از افراد کارکشته استفاده کنید. برای این منظور می‌توانید از خدمات تخصصی سایت نیکان بهره‌مند شوید. کارشناسان نیکان آماده هستند تا به شما برای خدمات تخصصی طراحی سیستم صوتی هیات‌ها و مساجد خدمات فنی و مشاوره‌ای لازم را ارائه نمایند.