طراحی بلندگو پیچینگ
طراحی سیستمهای صوتی متکی بر بلندگو پیچینگ از الزامات در طراحی فضاهای بزرگ ساختمانی است. مکانهای زیادی هستند که با طرح کاربردی یکپارچه اما فعالیت در بخشهای مختلف احداث میشوند و در تمامی آنها باید از یک سیستم اطلاع رسانی همگانی استفاده کنیم. بیمارستانها، سازمانهای اداری و خدماتی، نمایشگاهها از جمله چنین فضاهایی است که در تمامی آنها ملزم به استفاده بهینه از انواع بلندگو پیچینگ هستیم. اما در این سالهای اخیر ایده استفاده هوشمندانه از بلندگو تحت شبکه مطرح شده است.
بلندگو تحت شبکه برای پوشش تمام نیازهای سیستمهای صوتی ساختمانی کارایی دارند و میتوانند نقش کلیدی در سیستمهای پیچینگ ساختمان داشته باشند. این بلندگوهای تحت شبکه کاملاً مشابه با نمونههای کلاسیک رایج در بازار ساخته شدهاند، با این تفاوت که در طراحی آنها از یک بخش برد الکترونیکی با امکان ارسال و دریافت اطلاعات بر بسترهای شبکهای استفاده شده است. بهرهمندی از انواع بلندگو تحت شبکه رویکرد مدرنی در طراحی سیستمهای صوتی ساختمانی است و حتی در کاهش هزینه نصب و اجرای چنین سیستمهایی تاثیرگذار است. در این مطلب از تیم توسعه مهندسی نیکان به بررسی روش طراحی، قابلیتهای کاربردی و ویژگیهای بهرهبرداری انواع بلندگو تحت شبکه مناسب راه اندازی سیستمهای پیچینگ ساختمانی میپردازیم.
بلندگو تحت شبکه چیست؟
انواع بلندگو تحت شبکه با هدف توزیع یکنواخت صوت در فضاهای ساختمانی طراحی شدهاند و عموم کاربرد آنها برای طراحی سیستمهای یکپارچه پیچینگ ساختمانی است. در این بلندگوها نیز به مانند هر تجهیز پخش کننده صدا از قطعات مکانیکی تولید صوت تحت تاثیر انرژی الکتریکی استفاده شده است و میتوانند موج رسایی از انواع صوتها را در فضاهای محدود ساختمانی تولید نمایند. لذا کاملا مناسب کاربرد در سیستمهای پیچینگ ساختمانی هستند.
روش تغذیه و ارسال اطلاعات در بلندگو تحت شبکه متفاوت از بلندگوهای کلاسیک با کارکرد آنالوگی است. در روشهای کلاسیک هر بلندگو با اتصال مستقیم، سیگنال صوتی خود را دریافت میکند که این روشها با سیم کشی زیاد همراه است و همواره احتمال خطا در ارسال صدا وجود دارد. اما انواع اسپیکر تحت شبکه با اتکا به روش سیگنال دیجیتال صوت طراحی شدهاند و اطلاعات پخش صوت خود را بر بستر شبکهای یکپارچه دریافت میکنند. هر بلندگو تحت شبکه دارای یک IP آدرس دیجیتال است و براساس همین آدرس دیجیتال برای دریافت و ارسال اطلاعات صوتی فعالیت میکند. به این ترتیب میتوانیم تمامی اسپیکرهای سیستم پیچینگ را تنها با استفاده از یک جفت سیم شبکه به یکدیگر متصل کنیم.
بلندگو تحت شبکه در طراحی سیستم پیچینگ
بلندگو تحت شبکه المان نهایی در طراحی جامع سیستم پیچینگ تحت شبکه است که باید از منظر طراحی و روش دریافت اطلاعات با شرایط کلی این سیستم همخوانی داشته باشد. سیستمهای پیچینگ تحت شبکه نیز از تجهیزاتی تشکیل شدهاند که میتوانند اطلاعات آنالوگ صوتی را تبدیل به دیتاهای دیجیتال کنند و به این روش مدیریت بهتری در کنترل توزیع و کیفیت صدا دارند.
در این سیستمهای تحت شبکه از ملزومات مدرن دیجیتال مانند اینترکامها، آمپلی فایرهای دیجیتال و… استفاده میشود که بلندگوهای تحت شبکه بخش انتهایی این سیستم یکپارچه دیجیتالی است.
سیستمهای یکپارچه پیچینگ دیجیتالی با قابلیت اتصال تحت شبکه از ویژگیهای برجسته مانند بهرهمندی کمتر کابل کشی، راه اندازی ساده، هزینه و شرایط نگهداری ساده، مدیریت بهتر توزیع صوت و همچنین توانایی حفظ کامل کیفیت صوت برخوردار هستند. در عین حال از انعطاف کافی برای کار کردن تحت سیستمهای دستی، کامپیوتری و حتی کار با گوشی آنهم بر بستر اینترنتی و کنترل از راه دور برخوردار هستند.
مزایای بهرهمندی از سیستم پیچینگ و بلندگو تحت شبکه
بلندگو پیچینگ تحت شبکه در تقابل با روشهای کلاسیک مبتنی بر اطلاعات آنالوگی نیست و لزوما استفاده از روشهای آنالوگی را منسوخ نمیکند، بلکه در تکامل ایدههای کلاسیک سیستمهای پیچینگ ساختمانی طراحی شده است. برخی مزایای بهرهمندی از بلندگو پیچینگ تحت شبکه به قرار زیر است:
- توانایی پخش صوت به شکل برنامه ریزی شده و کاملا هدفمند
- امکان کنترل و تولید صوت با روش پیچینگ از راه دور
- مدیریت بهتر تولید صدا در فضاهای متنوع و گسترده ساختمانها و یا اماکن بزرگ
- بهرهمندی از قابلیت اعلام هشدارها مانند اعلام حریق برای تخلیه سریع ساختمان
- قابلیت برقراری ارتباط صوتی عالی و با کیفیت
- بهرهمندی از قابلیت پخش صوت زمانبندی شده
- انعطاف پذیر برای کنترل با انواع تجهیزات کامپیوتری و گوشی موبایل
- امکان پشتیبان گیری و بازیابی خودکار اطلاعات صوتی سیستم
- هزینه نصب و بهرهبرداری کمتر
- مدت زمان نصب و بهره برداری سریعتر و مدیریت سادهتر پس از بهرهبرداری
بلندگو تحت شبکه چگونه کار میکند؟
این بلندگوها در داخل یک سیستم یکپارچه شبکهای قرار دارند و هر کدام از آنها دارای یک آدرس مشخص IP هستند. هر بلندگو پیچینگ تحت شبکه دارای یک برد الکتریکی دریافت و ارسال دیجیتال اطلاعات صوتی است و با کمک این برد به عنوان یک آدرس IP مستقل در شبکه حضور دارد. برای پیاده سازی این سیستمهای یکپارچه نیز معمولاً از شبکهها طبق پروتکلهای LAN و یا WAN استفاده میکنند.
سیستمهای شبکهای متکی بر تعریف آدرسهای IP از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند و در مقایسه با سیستمهای آنالوگی (PA) قابلیتهای بهتر عملیاتی مانند کیفیت بهتر صوت و یا انتقال صوت تا فواصل طولانی برخوردار هستند. از نگاه عملیاتی این سیستمها طراحی شدهاند تا صوت را بر پایه تولید سیگنالهای دیتا و به روشهای دیجیتالی ارسال کنند. به این ترتیب شانس انتقال کامل صدا بدون حذف هر نوع اطلاعات صوتی بسیار زیاد است. در راه اندازی سیستم یکپارچه پیچینگ تحت شبکه هیچ محدودیتی برای نصب بلندگوها وجود ندارد و هر بلندگو اطلاعات خود را براساس IP مربوطه دریافت میکند. لذا میتوانیم نحوه توزیع صوت در تمامی فضاهای ساختمانی را مدیریت کنیم. به شکلی که صوت ارسالی تنها در بخشهایی از ساختمان پخش شود.
هزینه بهرهمندی از بلندگو پیچینگ تحت شبکه
قیمت انواع بلندگو پیچینگ تحت شبکه از بلندگوهای آنالوگی بیشتر است و این تفاوت قیمت به علت استفاده از سیستم برد الکترونیکی کنترل تحت شبکه است. در عین حال این بلندگوها از قابلیت تولید صدا با کیفیت بالایی برخوردار هستند که قطعاً تأثیر این بهرهمندی در قیمت بلندگو تحت شبکه به چشم میآید. اما در کل هزینه راه اندازی سیستم پیچینگ ساختمانی از سیستمهای کلاسیک کمتر است. برای درک بهتر این موضوع لازم است تا به کلیاتی از جریان تولید هزینه اجرای پیچینگ تحت شبکه آنهم با نصب بلندگوهای دیجیتالی بپردازیم. این هزینه شامل موارد زیر میشود:
- هزینه خرید اسپیکر تحت شبکه
- هزینه ایجاد زیرساخت جهت کابل گذاری و تولید شبکه
- هزینه خرید کابل شبکه
- رعایت محدودیتهای فاصله انتقال صوت و خرید تقویت کنندهها
- هزینه خرید و طراحی سیستمهای دسترسی، کنترل و روشهای کنترل از راه دور
- ادغام سیستمها برای تولید یک سیستم پیچینگ یکپارچه
- هزینه دستمزد نصب سیستم
تمامی این هزینهها در راه اندازی پیچینگهای آنالوگی نیز وجود دارند. اما روش اجرای سیستمهای آنالوگی دشوار و پرهزینه تر است. زیرا به مقدار کابل کشی بیشتر و مدت زمان اجرای طولانیتر و هزینه کارگر نصاب بیشتر نیاز دارند.
ویژگیهای بلندگو پیچینگ ایدهآل
بلندگوهای پیچینگ تحت شبکه در کل ایده جوانی است که همه روزه مدلهای نوین با قابلیتها و امکانات جدید طراحی میشوند. در این میان بهترین و ایدهآل ترین انواع اسپیکر تحت شبکه چه هستند؟ و یا دارای چه ویژگیها و امکانات قابل توجه میباشند؟
در حال حاضر بهترین اسپیکرهای بازار دارای آمپلی فایرهای دیجیتال داخلی هستند و در تقویت سیگنال صوت دیجیتال کاملاً مستقل عمل میکنند. لذا صوت تولید شده در آنها کاملاً بدون نویز و اکو میباشد. در عین حال از قابلیت ضد انفجار برخوردار هستند تا حتی در بدترین شرایط و انواع حوادث سنگین مانند آتش سوزیها همچنان عملکرد موثر داشته باشند.
بلندگو پیچینگ ایدهآل قابلیت سنترال شدن با مراکز تلفن تحت شبکه SIP را دارد و حتی میتوانند با بهرهمندی از سیستمهای الستیکس فعالیت کنند. در عین حال معمولاً با انعطاف مناسب برای حضور در انواع شبکههای متداول مانند سیسکو، CXS، الکاتل، استریسک طراحی میشوند.
در حال حاضر سیستمهای پیچینگ تحت شبکه با قابلیت کنترل از راه دور با استفاده از گوشی موبایل ساخته شدهاند که برای آنها اپلیکیشنهای تخصصی نیز طراحی شده است. با کمک این اپلیکیشنها میتوانیم انواع سناریوهای عملیاتی سیستم پیچینگ تحت شبکه مانند زون بندی تا مدیریت بلندگوها را انجام دهیم.
انواع بلندگو پیچینگ تحت شبکه
بلندگوهای پیچینگ را با توجه به نوع محیط ساختمانی و یا محوطه طراحی میکنند و الگوی تولید صوت آنها و حتی نحوه دسترسی به شبکه و روشهای کنترل با یکدیگر متفاوت است. قاعدتا هر محصول با توجه به نوع کاربری محیط ساختمان و قابلیتهای توزیع هدفمند صوت طراحی شده است. لذا برای بهرهمندی مفید سیستمهای پیچینگ لازم است تا شناخت کافی از انواع بلندگو تحت شبکه داشته باشید. انواع این اسپیکرها به قرار زیر هستند:
-
بلندگو تحت شبکه شیپوری
این بلندگوها برای تولید صدا با توان بالا مناسب نصب در فضاهای بزرگ ساختمانی و یا محوطههای باز طراحی شدهاند و با مدلهای ۵۰ الی ۳۰۰ وات عرضه میشوند. این بلندگوها دارای بخش صوت شیپوری شکل هستند که میتواند صدا را در جهت تنظیم شده به حالت متمرکز ارسال نماید. معمولاً از این مدلهای شیپوری برای نصب شدن بر روی دکلها و یا ستونها و با ارتفاع زیاد استفاده میکنند. این بلندگوها با پشتیبانی از سیستمهای شبکهای VLAN و DHCP طراحی شدهاند و قابلیت پشتیبانی از پروتکل SIP برای حذف نویز و اکو را دارند.
-
بلندگو تحت شبکه ستونی
بلندگوهایی هستند که بخش تولید صدای پهن و یکپارچه دارند و برای تولید صدا با توان یکنواخت و فراگیر در فضاهای ساختمانی مناسب هستند. این بلندگوها را نیز معمولاً با قابلیت پشتیبانی از شبکههای VLAN و DHCP به همراه بهرهمندی از پروتکل SIP طراحی میکنند. در عین حال با اندازههای مختلف در رنج وسیع از توانهای ۱۰ الی ۶۰ وات در مدلهای ساده و یا قاب ضد آب ساخته میشوند. از این مدل بلندگو پیچینگ معمولاً در فضاهای بسته ساختمانی برای نصب بر روی ستونهای بلند و یا ارتفاع بالای دیوارها استفاده میکنند.
-
بلندگو تحت شبکه سقفی
این بلندگوها به نسبت از دو مدل قبلی طراحی کوچکتری دارند و به شکلی طراحی شدهاند تا به خوبی همراه سقف کاذب فضاهای کوچک ساختمانی کارایی داشته باشند. به مانند مدلهای قبلی این نمونههای سقفی نیز با قابلیت پشتیبانی از شبکههای VLAN و یا DHCP طراحی میشوند. اما مقدار تولید صدای آنها کم و در حدود 5 الی 30 وات است. این بلندگوهای سقفی برای نصب در طراحی سقفهای کاذب ساخته شدهاند. اما قابلیت نصب شدن بر روی دیوارها و یا ستونها را دارند ولی نمیتوانیم آنها را در ارتفاع بسیار بلند فضاهای ساختمانی نصب کنیم. در کل بلندگو تحت شبکه سقفی مناسب نصب در تعداد زیاد برای فضاهای زیاد ساختمانی است تا صدایی ملایم و نه چندان بلند را در محیطهای محدود و کوچک ساختمانی توزیع نمایند.
خرید بلندگو پیچینگ تحت شبکه
بهرهمندی از سیستمهای شبکه شده ایده جذابی است که میتواند هر فضای ساختمانی را با حس و حال مدرنتری مدیریت کند. این ایده حالا مورد توجه همگان قرار دارد و شاهد استفاده مناسب از انواع سیستمهای شبکه شده در تمامی سازمانها، ادارات، ارگانهای دولتی و خصوصی هستیم. سیستم صوتی نیز یکی از همین سیستمهای الزامی در چنین ساختمانهایی است که حالا برای طراحی روشهای شبکه شده آن اقدامات سازنده انجام میشود. شما نیز میتوانید با بهرهمندی مناسب از سیستم صوتی یکپارچه و تحت شبکه مدیریت بهتری بر فضای کسب و کار خود داشته باشید.
نتیجهگیری طراحی بلندگو تحت شبکه
بلندگو پیچینگ تحت شبکه از بهترین ابزارها برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات صوتی در فضاهای بزرگ ساختمانی با تعریف زونهای زیاد و متنوع است. از این بلندگوها میتوانید در عموم فضاهای اداری، خدماتی، آموزشی، مکانهای شهری، درمانی و حتی کارخانهای و سازمانی استفاده کنید. در حال حاضر انواع بلندگو تحت شبکه با قابلیتهای متنوع و کیفیتهای متفاوت توسط برندهای مطرح بازار طراحی میشوند که برای بهرهمندی مفید از این تجهیزات میتوانید از خدمات تخصصی کارشناسان گروه توسعه مهندسی نیکان استفاده کنید. ما در گروه نیکان میتوانیم با پایش نوع مکان و سطح نیازها به چگونگی توزیع صدا برای طراحی دقیق و کاربردی انواع سیستمهای پیچینگ مبتنی بر شبکه همراه شما باشیم و در این مسیر از روشهای اصولی استفاده از انواع بلندگو تحت شبکه بهرهمند شوید.
ثبت ديدگاه